Skip to main content

Armer

Epikondylitt

Epikondylitt er en smertetilstand i albuen som skyldes overbelastning av underarmsmuskulaturens sener og innfeste. Vi skiller mellom to ulike former for epikondylitt, avhengig av hvike muskler som er overbelastet (fleksorene/bøyerene eller ekstensorene/strekkerene i underarmen).

Tennisalbue/Lateral epikondylitt – ekstensorene på utsiden av albuen

Golfalbue/Medial epikondylitt –  fleksorene på innsiden av albuen.

Smertene kan komme noen dager etter en overbelastning. Plagene kommer i form av murrende verking eller smerter på den ene siden av albuen, oftest på utsiden, ofte med utstråling nedover underarmen mot håndleddet. Funksjonen i armen blir rammet; det kan være vanskelig å skjenke, holde en kopp, drikke, og arbeid med hånden kan bli problematisk. Tennisalbue er en meget vanlig tilstand, mens golfalbue er langt sjeldnere.

Opphavet til til disse plagene stammer ofte fra svak muskulatur rundt skulderbue samt spenninger og blokkeringer i nakken. Normalisering av fuknsjonen i nakke, ryggsøyle, skulder og arm er nødvendig for å redusere irritasjonen på senefestene i albuen. Gjenoppretting av balansen i muskelapparatet gjennom tøyning og styrketrening er også nødvendig for at plagene ikke skal komme tilbake.

Senebetennelse i håndleddet

Senebetennelse i håndleddet er en tilstand der muskelsener og seneskjeder  er betente. Slike plager kommer gjerne etter ensidig belastning av håndleddet, og medfører smerter, hevelse og nedsatt funksjon i hånden. Noen ganger kan man kjenne at det “knirker” i senene. Enkelte yrker innebærer en risiko for slike tilstander, for eksempel yrker som medfører mye og intens skriving på tastatur. Du er også ekstra utsatt ved graviditet, hvis du har leddgikt og ved eventuell skade mot håndleddet. Tilstanden er mindre vanlig enn senebetennelser i albue og skulder.

Karpaltunellsyndrom

På håndflatesiden av håndleddet finnes en bred seneskjede som beskytter og har en støttefunksjon for senene i underarmen. Sammen med underarmsbenene danner denne seneplaten en tunnel som kalles karpaltunnelen. Smerter, prikking, nummenhetsfølelse og/eller følelsestap i fingre er symptomer på karpaltunnelsyndrom. Gjennom karpaltunnelen går det sener, blodårer og nerver. Den største nerven som går her, er nervus medianus. Det er en av de tre hovednervene i underarm og hånd. Den forsyner flere muskler i underarm og hånd, og den inneholder også de nervetrådenesom gir oss følesans i hånd og fingre, inklusive håndflatesiden av tommel, pekefinger, langfinger og halve ringfingeren (på langs).

Enkelte får denne tilstanden under svangerskapet. Det har sannsynligvis sammenheng med at det i svangerskapet er økt mengde væske i kroppen, også i karpaltunnelen, som er en trang passasje i håndleddet.