Skip to main content

Knær

Løperkne (runners knee)

Våren er en høysesong for tractus iliotibialis-tendinit. Mange kommer ut av vinterdvalen, finner frem de gamle joggeskoene sine og setter igang. Diagnosen har fått sitt “klengenavn” løperkne ettersom det er så mange langdistanseløpere og orienterere som utsettes.

Etter stor belastning og ensidig løpning over tid vil tractus iliotibialis bli irritert der den passerer over utsiden av lårbenskondylen. Smerten kan bli mindre etter oppvarming og under trening, men blir verre etter trening. Løperkne gir ofte spesifikke smerter ved utsiden av kneet, nærmere bestemt ved lårbenets nedre og ytre del. Ved en irritasjon av slimposen som ligger på undersiden av den betente bindevevshinnen, tractus iliotibialis, vil man også kunne se en hevelse.

Symptom: smerter ved utsiden av kneet (lårbeinets laterale spiss)

Hvordan blir jeg kvitt Løperkne ( runners knee)?

I likhet med Hopperkne er Løperkne en overbelastningsskade. Dette innebærer i de fleste fall feilaktig trening og/eller dårlig stabilitet. Etter en grundig undersøkelse av din Naprapat vil man kunne komme frem til årsaken til lidelsen. Man legger videre mest tid på å stabilisere opp bekkenet, knær og anklene. Dette vil forhindre fremtidige skader og gi kroppen mulighet til å reparere den skaden som allerede er der.

Hopperkne (jumpers knee)

Patellar tendinopati er en utbredt skade innen idretten. Man ser det ofte hos fotball og handballspillere, men verst er det nok hos volleyballspillere der ca 40% får dette iløpet av karrieren!

Pasienter med hopperkne har oftest smerter i lårmuskelsenen (quadricepssenen) ved den nedre kneskålkanten, men kan også oppstå ved øvre kneskålkanten. Smertene debuterer som regel etter et hopp, løft, landing eller et hardt treningspass/konkurranse. Andre har en mer gradvis smerteoppkomst.
Beskrivelser som; smertefullt å gå ned trapper, kjøre bil, stillesittende over lengre tid og selvfølgelig fysisk aktivitet er typiske tegn på hopperkne.  Selv om det kan smerte under aktivitet, så klarer mange idrettsutøverne å fullføre kamper og treninger, men smerter i etterkant forekommer som regel! Man graderer omfanget av diagnosen i forhold til hvor mye/lite aktivitet man tåler.

Årsaken til patellar tendinopati er ukjent. Rent histologisk ser man oftest ingen tegn til betennelse, men derimot degenerative forandringer. Dette er en av hovedgrunnene til at en ikke ser en lengre effekt av kortison eller annen lokalbehandling.

Symptom: Smerter på fremsiden av kneet.

Hvordan blir jeg kvitt Hopperkne?
En overbelastningsskade, som patellar tendinopati er,  innebærer i de fleste fall feilaktig trening og/eller dårlig stabilitet. Etter en grundig undersøkelse av din Naprapat vil man kunne komme frem til årsaken til lidelsen. Man legger videre mest tid på å stabilisere opp bekkenet, knær og anklene. Dette vil forhindre fremtidige skader og gi kroppen mulighet til å reparere den skaden som allerede er der.

Bursitt

Bursitt er en betennelse i en av kroppens slimposer/ bursa. En bursa er en hinne som fungerer som et glidelager slik at to strukturer kan gli problemfritt over hverandre. Ved en betennelse øker væskemengden i bursaen.Bevegelse i en betent bursa gir ofte smerter, så det er minst plagsomt å holde området i ro

Vanligvis oppstår en bursitt som en belastningsskade som en overbelastning over tid, eller det kan være en mer akutt skade.

De vanligste bursittene er:

  1. Prepatellar bursitt, høyt foran på kneet, på engelsk: “housemaid’s knee” / hushjelps kne,
  2. Infrapatellar bursitt, lavt foran på kneet, engelsk:”clergyman’s knee” / prestens kne,
  3. Trokanter bursitt, på knoken ut på siden av hoften som gir smerte i hoften,
  4. Olekranon bursitt som sees som smerte og hevelse på albuespissen