Skip to main content

Skuldre

Impingement syndrom

Andre navn på samme tilstand er smertefull buesyndrom, supraspinatus syndrom, svømmerskulder eller kasteskulder. Det er et klinisk syndrom som oppstår når sener og slimpose blir irritert og betent pga trang passasje i skulderleddet.

Årsaker til inklemningen: 1) Utformingen av skulderbladets utskudd (acromion). 2) Bristning og hevelse i supraspinatussenen ved gjentatte og ensidige bevegelser. 3) Ubalanse i muskulaturen rundt skulderbuen (rotatorkuffen). Ved en svaket i noen av skulderbuens stabilisernde muskulatur (supraspinauts og infraspinatus) føres armen oppover og utover (abduksjon) ved hjelp av deltamuskelen. Leddhodet trekkes opp mot det oveforliggende beinet (acromion), noe som reslulterer at senene som ligger herimellom kommer i klem, 4) Inflammasjon i slimposen pga intensiv trening og bevegelser over skulderhøyde.

Symptomer: Inklemningen fører til nedsatt styrke og bevegelse i skulderen. Smerten blir ofte forverret ved bevegelse av armen ut mot siden mellom 60-120 grader, og framoverføring og samtidig innovervridning av armen. Smerten kan komme om natten, spesielt hvis man ligger på den vonde skulderen. Smertene kan komme akutt etter et traume eller gradvis på grunn av slitasje. Det er viktig at den bakenforliggende årsaken til symptomene utredes for å stille riktig diagnose, behandling og rådgivning.

Senebetennelse i skulderen

Senebetennelse i skulderen er en irritasjon av en sene, vanligvis på grunn av overbelastning. Typisk er smerter forbundet med visse bevegelser av skulderen. Smertene kan føre til at man får dårligere bevegelse i skulderleddet. Hos noen kommer smertene etter uvante aktiviteter, eller uvandt arbeid. Dette er en vanlig lidelse og kan ramme ulike muskler i skulderområdet. Vanligst er betennelse i supraspinatus-senen/suprasinatustendinitt.

Frozen shoulder/ Kapsulitt

Frossen skulder er en svært invalidiserende tilstand, som vanligvis varer i 1-3 år. Hos de fleste er årsaken ukjent, det vil si at plagene oppstår uten at det har vært skader eller spesielle påkjenninger på forhånd (primær kapsulitt). Det innebærer en betennelse av leddhinnen som omgir skulderleddet. Leddhinnen klistrer seg etter hvert sammen med leddhodet, og dette resulterer i langvarige smerter og betydelig nedsatt bevegelighet i skulderen.

Kapsulitt i skulderen kan også inntre etter en skade, ofte etter fall på skulderen (sekundær kapsulitt). Plagene kan også komme på grunn av langvarig mangel på aktivitet i skulderen, for eksempel ved hjerneslag med lammelse, etter brudd eller ved leddgikt.

Uspesifikk smerte i skulder og arm

Smerter, ustrålinger, verk eller dovning i skulder, arm eller hånd kan forårsakes av såkalte «triggerpunkter». Triggerpunkter er muskelknuter som gir opphav til en referert smerte et annet sted enn muskelspenningens opphav. Disse triggerpunktene oppstår som følge av langvarig muskelspenning, betennelse, traume eller en kombinasjon av disse, og karakteriseres som en lokal oppsamling av blodårer og nerver.Triggerpunkter kan ses på som kroppens varslingssystem om at noe ikke er som det skal.

Årsaker til triggerpunkter kan være langvarig uttretting eller akutt overbelastning av en muskel, stress, dårlig bevegelighet i ledd (for eksempel i ryggraden), monotont arbeid eller uergonomisk sittestilling på arbeidsplassen, trekk og kulde, et traume eller andre triggerpunkter.

Entrapment (TOS)/scalenussyndrom

Inklemning av nerveplexa (plexusbrachialis) mellom to muskler i halsryggraden (scalenius anterior og medialis) og øverste ribbein, eller mellom kragebeinet (claviculae) og øverste ribbein. Denne kompressjonen forårsaker dovning og stikkninger i øvre ekstremitet, mest hender og fingre. Dette syndromet kan ofte forveksles med karpaltunnelsyndrom.

Årsaker til denne inklemningen er komplekse forandringer rundt nakke og brystrygg; økt tonus i scaleniusmuskulaturen eller øvre skulderbuestabilisatorer, bevegelsesinskrenkning i nedre halsrygg og øvre brystrygg, samt inskrenkt bevegelse i øvre ribbein.

Symptom: dovninger og stikninger i øvre ekstremitet (arm, hånd) som forverres når man løfter tungt. Symptomene varierer beroende av hvilken struktur som trigger.