Skip to main content

Underben og fot

Benhinnebetennelse i leggen

Benhinnebetennelse i leggen skyldes overbelastning av muskel og senefeste langs innsiden av de nedre 2/3 av skinnebenet.

Hvilke symptomer gir benhinnebetennelse?
Den typiske plagen er smerter på forsiden/innsiden av leggen under og etter trening (eks. løping). I starten er det murrende smerter og ubehag, ofte etter relativt harde belastninger. Etter hvert blir toleransen for belastning stadig mindre. Dersom treningen fortsetter, vil det etter hvert kunne bli hvilesmerter, og smertene forverres ved minimale belastninger. Smertene tvinger deg da til å slutte med løpe- og spensttrening.

Behandling:
Redusere og styre aktivitet, unngå løping på harde underlag. Sjekk av sko/såle. Treningsøvelser, korrigering av feilstilling i fot, kne og hofte. De fleste blir bra av tid og fysiklask behandling, med tilpasning av både trening/aktivitetsnivå og sko/såle. Trykkbølgebehandling på selve beinhinnen, kombinert med triggerpunktsbehandling av legg og fotmuskulatur har vist seg å være effektiv. Sannsynligvis har medikamentell behandling liten effekt. Operasjon vurderes tidligst etter 6 mnd, og gir en 80-90% sjanse for å bli bra.

Mortons metatarsalgi

Metatarsene er navnet på fem ben i foten vår. De forbinder ankelbena med tåbena. Algi betyr smerte. Langs hver av disse bena går det en nerve som er på vei utover til en tå. Disse nervene kan bli utsatte for trykk og klem – noe som skaper irritasjon i nerven og utløser smerter. Over tid kan en slik irritasjon føre til at nerven hovner, og det dannes en nerveknute – et nevrom. Nerven vil da klemmes enda mer, og det gir økt ubehag og smerter. Smertene er vanligst under tåballene til 3. og 4. tå (1. tå er stortåen, 5. tå er lilletåen). Det er smertene som er problemet, for tilstanden i seg selv er helt ufarlig.

Årsaker til nerveinklemningen:
Fotens biomekanikk og anatomi, eks om den er pattfot (pes planus), hulfot (pes cavus), veldig rigid og stiv, eller hypermobil og pronerer er veldig ulik fra person til person.  Nervenes passasje mellom metatarsalbeina vil i noen føtter være trangere og de er da mer utsatt for trykk og klem. Fotstillingen kan i noen tilfeller korrigeres med såle og opptrening av fotens stabiliserende muskulatur. Ved andre tilfeller vil det være nødvendig med en opreasjon.

Symptom på metatarsalgi:
Smerte ved tær og under foten. Smertene kommer i begynnelsen ved trykk på tærne, dette kan komme av feks trange sko. Etterhvert kan smertene komme hele tiden. Diagnosen stilles på grunnlag av den typiske sykehistorien. Ved å trykke mot nerven fra oversiden eller undersiden, mellom beina i forfoten, utløses smerter. Det samme skjer dersom forfoten klemmes sammen fra side til side, eller ved å bøye tærne kraftig oppover. Det kan også settes lokalbedøvelse, diagnosen bekreftes ved at smertene midlertidig forsvinner.

Innleggssåler eller tilpassning av sko som korrigerer  fotbuen skaper avlastning og smertelindring. Det er viktig med gode sko og såler ved en slik diagnose. Noen ganger er operasjon nødvendig, der man fjerner nerven og hevelsen. Inklemning av nerver i foten kan forårsake smerter og ubalanser høyere opp i systemet. Det er viktig å få diagnostisert og korrigert fotstillingen for å  rette opp plager som er forårsaket av metatarsalgein (eks rygg, nakke, skuldre).

Plantarfasciitt

Plantarfascitt er en betennelse i fotsålens seneplate der den fester seg til hælbenet. Tilstanden gir smerter når du tråkker ned på hælen. Selv om tilstanden går over av seg selv, så tar det for de fleste 1-2 år. I mellomtiden er det mange som behøver behandling.

Hva er årsakene?
De aller fleste tilfellene av plantarfasciitt skyldes overbelastning av plantarfasciens feste i hælbeinet. Dette skjer først og fremst ved langvarig ståing og ved mye gåing eller løping på hardt underlag. Idrettsutøvere som driver med mye hopping eller langdistanseløping, er ekstra disponerte. Personer som er overvektige, eller som er i lite fysisk aktivitet, er også mer utsatte. Dersom du har avvikende fotstilling, som for eksempel hulfot eller plattfot, vil du være disponert for utvikling av plantarfasciitt. Ved noen revmatiske sykdommer som Reiters sykdom eller Bekhterevs sykdom kan sykdommen debutere med dobbeltsidig plantarfasciitt.

Symtom:
Smerte under helen er det vanligste. I begynnelsen er det smerte ved aktivitet, spesielt om morgen og etter hvile. Smerten sitter fremme på helen, ca 5 sm frem fra bakkant av hel. Etterhvert kan smerten spre seg og dekke en større del av fotbladet.

Behandling:
Vi bruker trykkbølgebehandling til behandling av plantafascit. Det er og viktig med en gjennomgang av sko og såle og foten. Tøying av muskulatur i legg og fot kan og hjelpe. Det er viktig å styre aktivitet både nivå og hva slags aktiviteter. I noen tilfeller kan en nattskinne brukes for å holde foten i en bestemt stilling under natten. Denne skinnen hjelper foten i en stilling slik at det gror bedre under natten og ikke blir like ille om morgenen igjen. NSAIDs kan lindre. Kortison synes å ha en kortvarig god effekt

Smerter i føttene

De aller fleste av oss vil en eller annen gang oppleve smerte i føttene. Enkelte er plaget med smerter som har vedvart over lang tid, og årsaken til dette kan være mangfoldig. Hele 80 % av oss har ustabile føtter, og et resultat av dette vil over tid kunne gi symptomer som benhinnebetennelse, hælsmerter, ryggsmerter og knesmerter for å nevne noe. Ettersom vi for det meste beveger oss på flate underlag som asfalt og ulike golv, får ikke føttene våre den naturlige belastningen de trenger. Våre føtter er laget for bevegelse i ujevnt terreng, noe som gir en jevn og fin stabilitet samt balanse mellom kjernemuskulatur og ytre muskulatur.

Hvordan bli kvitt smerter i føttene?
Det aller viktigste er å finne årsaken til smerten man opplever. Det er viktig å utelukke sykdom, skader og annet som kan ligge som en bakenforliggende faktor. Er slike faktorer utelukket, er sannsynligheten stor for at muskel- og skjelettapparatet er innblandet. Igjen er det viktig å gjøre en grundig undersøkelse, og et trent øye kan raskt se hvorfor man opplever smerter i føttene bare ved å be personen gå frem og tilbake på et golv. De aller fleste trenger behandling for å ta bort muskulære spenninger, låsninger og kompensatoriske mønstre man har pådratt seg over tid. Videre vil mange (80 %) ha behov for en innleggssåle som retter opp biomekanikken i foten, tar bort smerter i føttene og gjør foten stabil.

Sålene fra Superfeet gjør nettopp dette, og det finnes flere såler til ulikt bruk. Prisen er også lav i forhold til andre ortopediske såler som ofte ikke tar hensyn til biomekanikken. De smerter i føttene som du måtte ha, kan være unødvendig! Ta kontakt med oss ved Naprapat1, så får vi sett på føttene dine, og kanskje er det bare en såle du trenger for å bli kvitt smertene!